tiistai 12. huhtikuuta 2016

Pohjapiirros

Vuosi ennen lapsuudenkodin purkutöitä aloimme valmistelemaan kodille uutta pohjaa. Vanha oli kovin sokkeloinen. Kun taloa 1990-luvulla laajennettiin, ei suuriin huonemuutoksiin ollut mahdollisuutta, koska talossa asui koko ajan kuusihenkinen perhe. 

Kuinka paljon ja miten radikaalisti on järkeä muuttaa vanhaa taloa? Vai pitäisikö vain kunnioittaa vanhaa? Tätä pohdimme pitkin matkaa. Halusimme kuitenkin tehdä meidän kodin, eikä mitään kompromissia, kun tällaiseen tarjoutui mahdollisuus. Haasteita aiheutti minun näkemykseni niin sanotusta maalaisromanttisesta kodista ja miehen selvästi modernimmat toiveet.

Listasimme toiveet, joista mahdollisimman moni yritettiin saada istumaan vanhaan taloon. Ensinnäkin me halusimme lisätä taloon avaruutta muuttamalla olohuone ja keittiö samaan yhteyteen, eikä eri puolille taloa, kuten aiemmin. Ruokailulle halusimme selkeän oman tilan. Wc kaipasi lisää tilaa. Kellarin raput olivat aivan liian jyrkät. Niiden uusimiseksi täytyi uusia myös yläkertaan johtavat portaat. Kodinhoitohuoneen halusimme kellarikerroksesta keskikerrokseen, arjen keskelle. Haaveilin kodinhoitohuoneesta, joka yhdistyisi riittävän suureksi vaatehuoneeksi ja siitä edelleen makuuhuoneeseen. Tällöin pyykit saisi tarvittaessa omille paikoilleen kuivumaan ja jatkuva pyykkivuorien roudaaminen vähenisi. Tähän muutokseen arkkitehti ei alkuun ollut kovin mielissään esim. äänieristyksen takia, mutta toki suostui, kun näki meidän aidosti puntaroineen asiaa. Halusimme myös riittävän suuret makuuhuoneet, muttei kuitenkaan liian isoja, jottei niistä tulisi myös työhuoneita. Nykyiset vasemmassa reunassa olevat huoneet olivat makuuhuonekäyttöön hurjan isoja, yli 20 m2/huone. Aikoinaan ennen laajennusta talossa oli ihana pieni veranta ja sellaisen halusimme myös. Näin ollen taloon haettiin rakennuslupaa 13 uudelle neliölle. 1990-luvun laajennuksen yhteydessä katto jäi epäsymmetriseksi ja se päätettiin heti alkuun uusia kokonaan, sillä myös katon eristys tiedettiin riittämättömäksi. Ikkunat olivat suurimaksi osaksi uusinnan tarpeessa, joten päätimme uusia ne kaikki kerralla.

Haasteita aiheutti kantavat seinälinjat, jotka tuntuivat aina olevan hitusen väärässä kohdassa. Päänvaivaa tuli mm. siitä, että keskikerrokseen oli piirrettävä kaksi makuuhuonetta. Tämä siksi, että muutoin tuskin olisi piirustukset menneet kaupungilla läpi. Yläkerta kun on virallisesti käyttöullakkoa. Näin isossa talossa oli arkkitehdin mukaan oltava kaksi virallista makuuhuonetta. Yritin toki miettiä ratkaisuja, miten saisimme vaikka toisen makuuhuoneen lopputarkastukseen jälkeen kodinhoitohuoneeksi. Huomioimme myös ikkunoiden ilmansuunnat ja näkymät. Mistä huoneesta on kiva katsella mitäkin. Lisäksi kaikessa piti koko ajan huomioda tietenkin myös remontin budjetti, johon puolestaan vaikutti kauppahinta. 

Arkkitehti, jonka kanssa olimme 2011 aloittaneet yhteistyön edellisen taloprojektin kanssa, oli luonnollinen valinta arkkitehdiksi. Meitä jännitti, vieläkö hän tekisi hommia ja mikä lienee lähes seitsemänkymppisen miehen terveys. Juuri sydänkohtauksesta toipuneena hän suostui iloksemme projektiin. Ja on yhä hengissä!

Monta kivaa ja ei-niin-toimivaa vaihtoaehtoa, joita puntaroimme vuoden päivät. Vasen alanurkka oli mukana aivan loppusuoralla.

Lukion jälkeen haaveilin arkkitehdin ammatista ja se pääsi nyt toden teolla esiin. Piirsin valehtelemati toista sataa pohjapiirrosluonnosta pitkin kevättä ja kesää 2015. Arkkitehti yritti pysyä perässäni ja luonnosteli suunnitelmia tarkemmin, jotta nähtiin mahdolliset haasteet. Hän sanoikin olevansa vain kohteemme piirtäjä, ei arkkitehti. Minusta olisi kuulemma tullut hyvä arkkitehti, mutta olin tehnyt järkevämmän ammatinvalinnan. Tiedä sitä, mutta tämä luonnosteluprojekti oli mukavaa. Yritimme huomioida kaiken, minkä pystyimme jo suunnitteluvaiheessa, aina tarvittavaa kaappitilaa ja wc-paperitelinettä myöden Loppusyksystä homma oli paketissa. Tässä on keskikerros, joskaan keittiö ei ole ihan tuollainen kuin kuvassa. Khh ja vh välissä ei ole seinää, vaikka se siltä näyttää, vain kynnys vesivahinkojen välttämiseksi. Myös ikkunoiden ulkoasuun on tehty muutoksia piirustusten jälkeen, mutta ehkä nämä kuvat antavat vähän viitteitä tulevasta. Paljon muutoksia, mutta meidän tarpeisiimme nähden täydellinen koti.


Kellariin tulee uutena pieni kuntosali ja kuraeteinen, lisäksi siellä säilyvät sauna, takkahuone, varastotilaa ja talotekniikkajutut. Yläkerta jää alkuun yhdeksi yhtenäiseksi ullakkotilaksi. Haemme yläkerran osalta myöhemmin suunnittelutarveratkaisua, jotta voimme muuttaa sen virallisesti asuinkäyttöön. Sinne on tarkoitus rakentaa kolme makuuhuonetta ja kylpyhuone. 

2 kommenttia:

  1. Kivan ja toimivan näköinen pohja, ihana koti tulossa teille! Ja kodinhoitohuone/vaatehuoneyhdistelmä <3 <3 <3

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!